از مشکلات بزرگ و پدر و مادر هایی که فرزند کوچک دارند این است که کودک آن ها بی اشتها یا کم اشتها است و متاسفانه در بچه ها نسل جدید این مشکل بیشتر دیده می شود و آمار نشان از رشد بی اشتهایی یا کم اشتهایی در بچه ها می دهد. حال در این پست می خواهیم دیدگاه طب سنتی درباره این موضوع را با شما به اشتراک بگذاریم که می تواند به شما در شناخت علت و درمان بی اشتهایی کمک کند.
[ez-toc]
بی اشتهایی در طب سنتی
وقتی که کودک یا فرد بزرگسال به دلایل مختلف از خوردن غذا طفره می رود می گویند دچار بی اشتهایی شده است. اشتها به واسطه مشارکت بین سیستم عصبی و دستگاه گوارش تنظیم میگردد. بی اشتهایی در طب سنتی، یک علامت است که چندین علت دارد که در صورت عدم درمان میتواند منجر به کاهش وزن و سوء تغذیه و ضعف جسمانی و مشکلات جدی تری شود. برای جلوگیری از این اتفاق بهترین کار مراجعه به پزشک و تشخیص دقیق علت بی اشتهایی و درمان آن است. اما اگر دنبال توصیه های طب سنتی برای درمان بی اشتهایی هستید در ادامه همراه ما باشید.
12 علت بی اشتهایی کودک بشناسید
شناخت علت بی اشتهایی نقش اصلی را در درمان دارد مخصوص در کودکان با شناخت درست علت می توانید راحت تر این مشکل را حل کنید. در ادامه با علت های اصلی بی اشتهایی در کودکان از دیدگاه طب سنتی آشنا می شویم.
-
کودکانی که برای گرفتن امتیاز از والدین غذا نمیخورند
یکی از پرتکرار ترین علت های بی اشتهایی در کودکان همین گرفتن امتیاز از والدین است و این هم بخاطر عادت بد بخاطر اینکه که پدر مادر ها برای اینکه فرزندشان بیشتر غذا بخورند سعی می کنند به کودکان امتیاز هایی بدهند بعد از یک مدتی دیگر این امتیاز دادن ها برای والدین ممکن نیست یا برای کودک راضی کننده نیست.
- زمان بندی اشتباه وعده غذایی
از دیگر علت های شایع برای بی اشتهایی کودکان زمان بندی اشتباه وعده های غذایی است. به عنوان مثال کودک ساعت 10 یا 11 صبحانه می خورد بعد ساعت یک هم وعده ناهار آماده است و این مسئله باعث یکی شدن وعده های غذایی می شود و کم کم باعث می شود کودک بی خیال یکی از آن ها شود. پزشکان طب سنتی توصیه می کنند صبحانه قبل ساعت 8 مصرف شود و ناهار هم قبل از ساعت 2.
- کم خونی و کمبود ویتامین
کمبود یکسری ویتامین ها و همچنین کم خونی می تواند باعث بی اشتهایی کودک شود و اگر ویتامین های مورد نیاز کودک در این موارد تامین شود اشتهای او هم بر می گردد.
-
مادران شاغل
مادرانی که فرزندشان را در هنگام غذا همراهی نمیکنند، شاغل هستند و همیشه عجله دارند به همین دلیل ایستاده و با استرس کودک را سیر میکنند. حتی تنهایی غذا خوردن کم کم باعث می شود که کودک دیگر از غذا خوردن لذت نبرد.
-
الگو سازی اشتباه والدین
مادرانی که دائم نگران وزن خود هستند. در صحبتها تاکید زیادی بر مد (بهویژه نزد دختران کوچک) و رژیمهای غذایی متفاوت دارند و کودک دچار توهم، همزاد پنداری و الگوگیری نامناسب و کاذب میشود.
- مشکلات گوارشی و سندرم سوء جذب
یکسری از مشکلات گوارشی در بی اشتهایی نقش مهمی دارند که برای تشخیص آن ها باید حتما به متخصص گوارش مراجعه کنید.
- کم خوابی
کم خوابی و بر هم خوردن زمان خواب شبانه به بهانه آخر هفته، تعطیلات، مهمانی، ایام تابستان می تواند باعث کم اشتهایی و بی اشتهایی کودکان شود. توصیه می شود کودکان حداقل 7 تا 8 ساعت خواب مفید داشته باشند.
- یبوست
یبوست معمولاً شامل وجود مشکل یا ناتوانی در اجابت مزاج برای مدت طولانی است. کودکی که یبوست دارد ممکن است غذا خوردن را متوقف کند و نتواند دلیل آن را توضیح دهد. همچنین وجود انگل در روده علت مهم دیگر بی اشتهایی در کودکان است. برخی از این انگلها علائمی ندارند و برخی دیگر میتوانند منجر به خونریزی روده، اسهال خونی و غیره شوند. متاسفانه برخی از این انگلها بهراحتی میان کودکان منتقل میشوند و در سنین مدرسه بیشتر احتمال ابتلا به آن وجود دارد.
پست مرتبط: درمان یبوست در کودکان مدرسه ای
- غذا خوردن در زمان و شرایط نامناسب
یکی از عادت های بدی است که کم کم منجر به بی اشتهایی در کودکان و نوجوانان می شود غذا خوردن در زمان و شرایط نامناسب است مثل غذا خوردن هنگام تماشا تلویزیون، هنگام بازی، هنگام راه رفتن و…
- مصرف برخی دارو ها
اگر بهتازگی از داروی خاصی برای کودکتان استفاده کرده اید و یا کودکتان در حال حاضر در حال مصرف داروست، به خاطر بیاشتهایی اش نگران نباشید. این بی اشتهایی کاملا موقتی است. مصرف برخی داروها مثل آنتیبیوتیک ها برای درمان بیماری میتواند بر روی اشتهای کودک شما تأثیر گذار باشند. به همین دلیل ممکن است متوجه شوید فرزند شما مثل قبل گرسنه نمیشود و یا بیش از حد احساس گرسنگی میکند. معمولا در این مواقع جای نگرانی نیست زیرا بعد از قطع دارو معمولا اشتهای کودک بر میگردد، اما اگر این بی اشتهایی شدید است میتوانید این مسئله را با پزشک کودک در میان بگذارید تا در صورت نیاز از داروهای جایگزین استفاده کند.
- میانوعدههای نامناسب علت غذا نخوردن کودکان
شاید وقتی کودک خود را گرسنه میبینید سعی میکنید به او یک یا دو میان وعده سریع بدهید، اما خوردن تنقلات بین وعدههای غذایی باعث میشود بچهها برای مدت طولانی تری احساس سیری کنند و در نتیجه کودک شما دچار بی اشتهایی شده غذای موجود در بشقاب خود را نیمهتمام رها میکند. برای میان وعدهها میتوانید از انواع غذاهای سالم برای کودکان مانند ماست، میوه و سبزیجات استفاده کنید تا دارای ارزش غذایی کافی باشند، اما دقت کنید میان وعدهها نباید جایگزین وعده های اصلی باشند و حجم آنها باید به اندازهای باشد که جلوی اشتهای کودک گرفته نشود.
- کم تحرکی کودکان
متاسفانه زندگی های امروزی همه آدم ها از جمله کودکان دچار معظل کم تحرکی کرده است و متاسفانه کم تحرکی در افزایش بسیاری از بیماری ها نقش دارد که یکی از مشکلات هم می تواند بی اشتهایی یا کم اشتهایی باشد.
درمان بی اشتهایی یا بد غذایی کودک
همانطور که در بخش قبلی هم گفتیم شناخت علت اولین گام برای درمان است و در برخی از علت های گفته شده بالا نیاز به تشخیص دقیق پزشک دارد و در برخی از موارد هم نیاز به مراجعه به روانشناس و… اما در طب سنتی یکسری درمان ها برای بی اشتهایی وجود که شامل استفاده از برخی از خوراکی ، شربت ها و روغن مالی و ماساژ است که در ادامه آن ها را باهم بررسی می کنیم.
روغن مالی برای درمان بی اشتهایی کودک
برای درمان بی اشتهایی کودکان روی ناف و نواحی اطراف آن را روغن کرچک بمالید. همچنین روغنمالی شکم با روغن های گرم به تقویت معده و رفع یبوست کمک میکند برای این کار سعی کنید در جهت عقربه های ساعت شکم کودک را ماساژ دهید نیاز به وارد کردن فشار زیادی نیست.
شربت های های مفید برای درمان بی اشتهایی کودک
شربت های مختلفی در طب سنتی برای کمک به درمان بی اشتهایی توصیه شده است که دو تا از بهترین شربت ها را در ادامه به شما معرفی می کنیم این شربت ها برای کودکان و بزرگسالان قابل استفاده است اما در اندازه های متفاوت که به آن اشاره خواهیم کرد.
شربت ترکیبی آب زرشک و سیب
موادلازم
آب زرشک: یک پیمانه
آب سیب رسیده: یک پیمانه
آب لیمو: یک هشتم پیمانه
شکر: سه پیمانه
طرز تهیه آب زرشک: برای تهیه آب زرشک میتوانید از زرشک تازه یا خشک شده هم استفاده کنید. درصورت استفاده از زرشک خشک شده: یک پیمانه زرشک را در یک و نیم لیوان آب، یک شبانه روز بخیسانید، سپس بکوبید و آب آن را صاف کنید.
طرز تهیه شربت
همه مواد را با هم ترکیب کنید و با شکر روی حرارت متوسط به قوام بیارید. دقت کنید شربت خیلی غلیظ و یا خیلی رقیق نباشد.
روش مصرف و موارد منع مصرف شربت اشتهاآور خانگی
- روش مصرف شربت اشتهاآور خانگی برای کودکان:
برای مصرف شربتی که در بالا طرز تهیه آن را توضیح دادیم برای کودکان باید نیم ساعت قبل از وعدههای غذایی یک قاشق مربا خوری با کمی آب میل شود.
- اندازه مصرف در بزرگسالان:
نیم ساعت قبل از وعده های غذایی یک قاشق غذا خوری با کمی آب میل شود.
موارد احتیاط یا منع مصرف شربت فوق عبارتند از:
- مشکلات جدی گوارشی
- زخم معده و اثنی عشر
- کولیت اولسروز و بیماریهای التهابی روده
- بارداری
- بهتر است هر دارویی را برحسب شرایط با مشورت پزشک استفاده کنید.
شربت خاکشیر برای درمان بی اشتهایی کودکان
شربت خاکشیر یکی از دیگر از شربت های بسیار مفید برای درمان بی اشتهایی در کودکان و بزرگسالان است.
مواد لازم
خاکشیر: یک قاشق غذاخوری
آب گرم: یک لیوان
عسل : به مقدار لازم
طرز تهیه شربت خاکشیر برای بی اشتهایی
مواد بالا را به خوبی باهم مخلوط کرده و صبح به بچه ها بصورت ناشتا دهید. در صورتی که کودک شما دارای طبع خیلی گرم است می توانید کمی لیمو ترش هم به شربت بالا اضافه کنید. همچنین چنانچه علایم یبوست در کودک وجود دارد در این ترکیب مقداری گلاب می توانید اضافه کنید.
خوراکی ها و کار های مفید برای درمان بی اشتهایی کودکان
- خوردن غذا های مغذی و کم حجم مانند تخم بلدرچین، زرده تخم مرغ عسلی (نیم برشت)، حریره بادام و شیربادام، حریره نارگیل
- ورزش سبک
- محدود کردن غذاهای تند و شور و تنقلات مانند انواع چیپس
- مصرف میوه انار یا رب انار ملس،
- رب های ملس و کمی ترش به عنوان چاشنی غذا مانند رب انار، رب سیب، رب آلوچه
- شربت لیمو / شربت زرشک / شربت انار و نعناع ( یک واحد آب انار را به همراه یک و نیم واحد شکر حرارت دهید تا به قوام آید، پس از آن نیم واحد عرق نعناع را اضافه کرده و مخلوط نمایید، این شربت را می توانید در یخچال نگهداری کنید و به تنهایی و یا با کمی آب مخلوط کرده و میل نمایید.
- آب انار
- شربت سکنجبین به و لیمو یا شربت سکنجبین ساده (نیم ساعت قبل از غذا)
- مربای به
- مصرف وعده های غذایی مکرر اما کم حجم
اگر این علائم را دارید حتما به مرکز درمانی مراجعه کنید
اگر هر یک از علائم زیر را دارید حتما به پزشک مراجعه کنید و اصلا از درمان های خانگی استفاده نکنید.
- درد شدید معده
- سوزش سردل
- زرد شدن پوست یا چشمها
- مشاهده خون در مدفوع
- حالت تهوع
- کاهش وزن
کلام پایانی
در انتها امیدواریم که این پست برای شما مفید بوده باشد. همانطور که می دانید موارد گفته شده در بالا نمی تواند جایگزین مراجعه به پزشک شود. پس حتما برای درمان اصولی می توانید به پزشک های متخصص طب سنتی یا پزشک های علم نوین نیز مراجعه کنید. برای از خوراکی ها و شربت ها ممکن است برای کودک شما مفید نباشد پس قبل مصرف حتما با پزشک مشورت کنید.
ثبت ديدگاه